Kaip turėtumėte valgyti persimonus: su žievele ar be jos

Supraskime, kaip valgyti persimonus, kad jie nesukristų, ir kodėl po to nereikėtų gerti vandens.

Naudingas persimonas – kaip teisingai valgyti vaisių / koliažas , nuotrauka freepik.com

Persimonas yra naudingas ir skanus žiemos vaisius, kurį vis dėlto supranta ne visi. Dėl visko kaltas – jo aitrus skonis, kuris sukelia burnoje nejaukumo ir sausumo pojūtį, ir dėl to jo atsisakoma. Kodėl persimonas yra sutraukiantis, kaip atsikratyti sutraukiančio skonio ir su kuo jo negalima derinti – papasakosime toliau.

Kaip valgyti persimonus, kad nesukietėtų

Kaip teisingai valgyti persimonus – su žievele ar be jos? Vaisiaus žievelėje yra daug naudingų medžiagų (daug daugiau nei minkštime), tačiau dėl taninų (tanino rūgščių) kiekio ji yra klampaus skonio. Vis dėlto persimono žievelės nerekomenduojama nupjauti – ir štai kodėl: iš tiesų klampumo pojūtį burnoje sukelia tik neprinokę persimonų vaisiai, prinokę turi malonų poskonį. O yra keletas būdų, kaip atsikratyti neprinokusių vaisių lipnumo nenuimant odelės:

  • Įdėkite persimonus į šiltą vandenį (apie 40 laipsnių Celsijaus) ir palaikykite tokioje temperatūroje 30 minučių;
  • siųskite vaisius į šaldiklį, kol visiškai sušaltų – taninai žemoje temperatūroje sunaikinami, o atšilus persimonas nesukietės.

Taip pat įdėkite persimonus į maišelį su obuoliais, bananais ar pomidorais – vaisiai išskiria etileno dujas, dėl kurių persimonai sunoksta ir nustoja megzti.

Persimonų rūšis „Korolek” (arba šokoladiniai persimonai), taip pat hibridinė veislė „Šaron” laikomi nesirišančiais.

Su kuo derinti ir kodėl po persimonų negalima gerti vandens

Persimonas nederinamas su kai kuriais produktais. Pavyzdžiui, jei vaisius gersite su vandeniu ar pienu arba valgysite po alkoholio, galite patirti virškinamojo trakto problemų – žarnyno sutrikimų, vėmimą, viduriavimą ir pilvo pūtimą. Persimonų negalima valgyti su riebiu maistu.

Vaisiai gerai dera su rauginto pieno produktais – pavyzdžiui, varške, jogurtu, grietinėle.

Jei kalbėtume apie tai, kaip pagal etiketą tinkamai valgyti persimonus, jie patiekiami sveiki. Kietosios veislės – pavyzdžiui, „Sharon”, „Persimmon” – pjaustomos ir valgomos šakute gabaliukais, sėklos paliekamos lėkštėje arba išpilamos ant šakutės ir padedamos ant lėkštės krašto. Minkšti persimonai, pavyzdžiui, „Buliaus širdis” ir „Azerbaidžanas”, perpjaunami per pusę ir valgomi desertiniu šaukšteliu.

Anksčiau pasakojome, kaip išsirinkti mandarinus – saldžiausias veisles.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Kauno rajono Eigirgalos darželis