Ne visi lašiniai yra vienodai naudingi – pasakysime, kurio produkto geriau atsisakyti, kad „neužsidirbtumėte” sveikatos problemų.
Kurie lašiniai yra labiausiai kenksmingi / nuotr. depositphotos.com
Taukiniai yra populiarus ukrainietiškas produktas, kurio yra beveik kiekviename šaldytuve. Jis gerai pasotina, gali būti laikomas metų metus ir, pasak mitybos specialistų – lašiniai yra labai naudingi. Tačiau ne visi jie tokie yra. sužinojo, kokius lašinius ir kas gali valgyti be baimės, o kokie, priešingai, kenkia sveikatai.
Lašiniai – tai riebalų sluoksnis, kuriame yra vitaminų, polinesočiųjų riebalų rūgščių, antioksidantų ir kuriame gausu seleno. Lašinių naudą sunku pervertinti: jie stiprina imunitetą, yra atsparūs vėžiui, saugo kraujagysles nuo aterosklerozės, gerina medžiagų apykaitą ir turi gerų tulžies pūslės savybių. Tačiau, pasirodo, ne visi lašiniai yra vienodai naudingi.
Kas yra kenksmingi lašiniai
Yra įvairių rūšių lašinių: žali sūdyti, rūkyti, virti ir kepti. Iš visų jų tik žalius sūdytus lašinius naudinga valgyti – po sūdymo jie praktiškai nepraranda savo naudingųjų savybių.
Verdant naudingosios medžiagos tiesiog „išeina” iš lašinių. Labiausiai kenksmingi yra rūkyti lašiniai ir kepti lašiniai.. Taip perdirbant susidaro sveikatai kenksmingų kancerogenų, o piktnaudžiaujant jais galima „užsidirbti” pankreatitą, cholecistitą, tulžies pūslės akmenligę ir padidėjusį cholesterolio kiekį kraujyje. Todėl gydytojai pataria atsisakyti keptų ir rūkytų lašinių arba bent jau jais nepiktnaudžiauti. Tačiau ne visi gali valgyti žalius sūdytus lašinius.
Kuo pavojingi žali sūdyti lašiniai ir kas jų neturėtų valgyti
Žali, bet sūdyti lašiniai taip pat gali būti pavojingi kai kurių žmonių sveikatai. Gydytojai nerekomenduoja jų valgyti:
- dėl kepenų ligų;
- sergant inkstų ligomis;
- sergant tulžies pūslės akmenlige;
- sergant pankreatitu;
- dėl cholecistito;
- sergant lipidų apykaitos sutrikimais;
- antsvorio turintiems žmonėms – galima vartoti tik po individios konsultacijos su mitybos specialistu.
Gydytojai taip pat įspėja, kad nereikėtų valgyti senų geltonų lašinių – juose gali būti kancerogenų ir organizmui kenksmingų toksinų.
Naudingiausi yra nesūdyti žali lašiniai. Jų galima valgyti kasdien, bet neperžengiant protingos ribos – 20-25 g, t. y. 1-2 gabalėlius.
Anksčiau išsamiai papasakojome, kodėl verta valgyti lašinius ir kokia jų nauda.