Malkos dega 5 kartus ilgiau: patarimai, kaip taupyti gyvybę taupant malkomis.

Papasakosime, kaip tinkamai kūrenti katilą malkomis ir ką reikia daryti, kad viryklėje jos degtų lėčiau.

Kaip ekonomiškai kūrenti katilą malkomis – lifehacks / depositphotos.com

Viryklių ir katilų kūrenimo malkomis dėsnis teigia, kad tas pats medžiagos kiekis gali skirtingai sudegti ir atiduoti skirtingą šilumos kiekį. Tačiau kiekvienam, pasirinkusiam šį šildymo būdą, svarbu suprasti, kaip ekonomiškai užkurti katilą ar viryklę malkomis.

Kodėl malkos greitai sudega viryklėje – pagrindinės klaidos

Kad suprastumėte, kaip tinkamai ir ekonomiškai šildyti viryklę malkomis, turite išsiaiškinti, kokia yra jūsų klaida, jei malkų gabaliukai dega per greitai. Paprastai priežastys būna tokios:

  • Netinkamas malkų sudėjimas į krūvą;
  • laiku neuždaryta uždaromoji sklendė;
  • netinkamai parinkta mediena;
  • netinkama malkų temperatūra;
  • nešildoma ugniakuras;
  • didelis suodžių kiekis;
  • nepakankamas malkų kiekio reguliavimas atsižvelgiant į lauko temperatūrą.

Lifehack, kaip padaryti, kad malkos viryklėje degtų lėčiau ir efektyviau, daro prielaidą, kad atsižvelgsite į visus minėtus punktus ir greitai ištaisysite padėtį – tada namuose visada bus komfortiška temperatūra, o malkų nereikės pirkti vėl ir vėl.

Kaip tinkamai šildyti viryklę malkomis, kad būtų šilta – instrukcija

papasakos, ką daryti, kad malkos degtų ilgiau ir duotų daugiau šilumos – pasirodo, yra nemažai nisų ir svarbių dalykų. Atidžiai prisiminkite ir elkitės griežtai pagal instrukcijas.

  • Sukraukite malkas tam tikru būdu

Jei darysite taip, kaip daro daugelis žmonių – išdėliosite malkų piramidę, į vidurį įdėsite popierių ir padegsite, visi rąstai degs vienu metu, todėl karštis bus stiprus ir netolygus. Geriau daryti kitaip – išdėlioti apatinę malkų eilę, paskui viršutinę, šiek tiek paslinkdami rąstus 5-10 cm į kairę arba į dešinę, tokiu pat būdu išdėlioti kitus sluoksnius. Tuose kraštuose, kur susidaro išsikišimai, užpilkite skiedrų, padėkite popieriaus ir padegkite.

SVARBU: tarp malkų palikite tarpą, kad cirkuliuotų oras, ir naudokite tik sausus ir tankius rąstus.

  • Pagaukite momentą, kai reikia uždaryti sklendę

Teisingiausia būtų kūrenti katilą malkomis, taip sukuriant stiprią trauką (kad katilas greičiau sudegtų), tačiau jei oro nebus pakankamai, susidarys daug suodžių. Todėl, prieš uždegdami ugnį, atidarykite sklendę, kad susidarytų kuo didesnė trauka, o vėliau, kai malkos sudegs, po truputį ją uždarykite. Jei matote, kad malkos nedega, vėl atidarykite sklendę.

  • Pasirinkite tinkamą malkų rūšį

Atminkite, kad tankios malkos skleidžia daugiau šilumos ir palieka daugiau žarijų, kurios, savo ruožtu, lėtai dūla, suteikdamos aplinkiniams papildomą šilumos dozę. Žmonės, naudojantys ne tokias tankias malkas, pastebi, kad minkšta mediena greičiau susmulkėja į anglis, greičiau sudega ir greičiau užsidega.

Pavyzdžiui, didelio tankio mediena yra uosis, slyva, buksmedis ir akacija, jei pavyks pasigaminti malkų iš šių medžių, jos degs ilgiau nei eglė, gluosnis, drebulė, pušis, baltalksnis ar tuopa.

  • Pasiruoškite malkas iš anksto

Svarbus dalykas, kaip kūrenti žaliomis malkomis, yra iš anksto pasiruošti medžiagą. Pageidautina jas parsinešti į namus likus 2-3 dienoms iki kūrenimo, kad rąstai įkaistų iki aukštesnės temperatūros. Taip jie mažiau šilumos sunaudos savo šildymui, o daugiau – patalpai šildyti. Sausos ir šiltos malkos degs ekonomiškiau ir praktiškai be dūmų, priešingai nei šaltos malkos.

  • Pašildykite ugniakurą

Čia galioja tas pats principas kaip ir ankstesniame punkte – jei į šaltą krosnelę įdėsite šiltų malkų, jos kurį laiką degs, kad sušildytų patį įrenginį, o paskui ir patalpą. Tačiau net ir tokiu atveju nebus taip lengva juos įšildyti – teks kovoti su šaltu krosnies oru. Norėdami greitai įkaitinti kūryklą, galite joje sudeginti popieriaus gabalėlius.

  • Stebėkite rąstų degimą

Idealus temperatūrinis režimas yra iki 320 laipsnių, nes didesnis skaičius sukels aktyvų medienos degimą. Turėsite nuolat juos dėti, dėl to negausite reikiamos šilumos – dalis jos „išskris” į kaminą. Nuolat kontroliuoti optimalią temperatūrą bus galima tik su režimo indikatoriumi, todėl netingėkite ir jį įsigykite.

Svarbu atsižvelgti ne tik į temperatūrą krosnyje, bet ir lauke – nuo to priklauso, kiek malkų reikia įdėti į viryklę. Kuo lauke šilčiau – tuo mažiau malkų reikia šildymui. Sitija, kai tą patį kiekį malkų dedate ir esant -5 laipsnių, ir -18 laipsnių temperatūrai, lemia, kad pirmuoju atveju sutaupoma mažiau.

  • Pašalinkite suodžius

Suodžius reikia nuolat valyti, nes, pirma, jie užkemša kaminą ir, antra, sukuria šilumos izoliaciją. Suodžiais padengtos sienos skleidžia mažiau šilumos ir tenka naudoti daugiau malkų. Jei reguliariai šalinsite suodžius, galite sutaupyti daug pinigų malkoms.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Kauno rajono Eigirgalos darželis