Sūris yra ne tik skanus užkandis, bet ir labai sveikas produktas, tačiau ne visų rūšių sūris yra toks.
Verta apsvarstyti, kas yra naudingas ir žalingas sūris / nuotr. depositphotos.com
Žinoma, kad pieno produktai yra labai naudingi. Ypatingo dėmesio nusipelno sūriai, jie būna kieti, minkšti, su pelėsiu ir be jo, sūrūs ir pikantiški, aromatingi ir nelabai. Tačiau daugelis žmonių nežino, koks sūris geriausias sveikatai – šių produktų rūšių yra tiek daug, kad labai lengva susipainioti.
Ekspertai healthline papasakojo, koks sūris yra sveikiausias ir dietinis. Paaiškėjo, kad tarp daugybės rūšių galima išsirinkti tikrą „vitaminų bombą”.
Kokį sūrį geriausia pirkti – 7 naudingiausios sūrio rūšys
Mozzarella. Šis minkštas baltas sūris, kupinas drėgmės, laikomas vienu sveikiausių. Jis gaminamas iš karvės pieno, brangiausia mocarela gaminama iš buivolės pieno. 28 g tokio sūrio rasite 6 % natrio, 11 % kalcio paros normos, 6 g baltymų ir tiek pat riebalų, taip pat 1 g angliavandenių. Mocarelos sudėtyje yra specialių probiotikų, kurie gerina žarnyno veiklą, stiprina imunitetą ir mažina organizmo uždegimus.
Sūris su pelėsiu. Šio sūrio skonis ir aromatas patinka ne visiems, tačiau gurmanai jį labai mėgsta. Šios rūšies sūryje gausu kalcio, kuris labai naudingas kaulams ir kovoja su osteoporozės rizika. 28 gramuose sūrio su pelėsiais yra 12 % kalcio paros normos, 14 % natrio paros normos, 8 gramai riebalų, 6 gramai baltymų ir 1 gramas angliavandenių.
Feta. Šio sūrio dažnai dedama į salotas. Minkštas, sūrus, baltas ir labai švelnus – būtent toks yra feta. Šis sūris naudingas norintiems numesti svorio. Jame yra ypatingos rūgšties, kuri atsakinga už kovą su riebalais. Su 28 g fetos gausite 14 % natrio dienos normos, 11 % kalcio dienos normos, 4 g baltymų, 6 g riebalų ir 1 g angliavandenių. – riebalų ir 1 gramą angliavandenių.
Varškė. Minkštas ir sniego baltumo sūris, kurį žino beveik kiekvienas žmogus. Daugelis žmonių nežino, bet būtent varškėje gausu baltymų ir natrio, ji padeda numesti svorio. Jei dar nesupratote, kuris sūris laikomas sveikiausiu, atsakymas prieš jus. 110 g varškės sūrio yra 15 % dienos normos natrio, 9 % kalcio. Tokioje porcijoje yra 12 g baltymų, 5 g angliavandenių ir 3 g riebalų.
Ricotta. Dažnai vadinama „lengvuoju varškės variantu”, ši sotumo sūrio rūšis turi daug aminorūgščių ir kovoja su cholesteroliu bei aukštu kraujospūdžiu. 124 g rikotos yra 20 % kalcio paros normos, 6 % natrio paros normos, 13 g riebalų ir po 9 g baltymų ir angliavandenių.
Parmezanas. Šiame kietame ir aromatingame sūryje gausu maistingųjų medžiagų, jis naudingas kaulams ir gali būti vartojamas žmonių, kurie prastai toleruoja maisto produktus, netoleruoja laktozės. 28 g parmezano yra 26 % kalcio paros normos, 15 % natrio paros normos, 10 g baltymų, taip pat 7 g riebalų ir 1 g angliavandenių.
Čederis. Ši sūrio rūšis laikoma vienu populiariausių sūrių. Kietame ir turtingo skonio čederio sūryje gausu vitamino K, kuris labai naudingas širdžiai. Šios rūšies sūris padeda kovoti su užsikimšusiomis venomis ir arterijomis. 28 gramuose čederio yra 15 % kalcio paros normos, 8 % natrio paros normos, taip pat 9 gramai riebalų, 7 gramai baltymų ir 1 gramas angliavandenių.
Be to, rinkdamiesi iš daugybės šio pieno produkto rūšių, atsižvelkite į tai, kuris sūris yra kokybiškiausias. Mascarpone kreminis sūris, taip pat parmezanas ir mocarela laikomi ne mažiau naudingais, bet aukščiausios kokybės.
Kurie sūriai yra kenksmingi
Nors yra daug sveikų sūrių rūšių, kenksmingiausias yra tik vienas. Specialistai pataria jo dažnai nevalgyti lydytas sūris. Jame yra per daug medžiagų, kurios neigiamai veikia širdį. Be to, parduotuvėse retai galima rasti geros sudėties lydyto sūrio, gamintojai į šį produktą pernelyg dažnai prideda daug cheminių medžiagų.
Kiek sūrio galima suvalgyti nepakenkiant sveikatai
Žinodami, kad sūryje gausu vitaminų ir kalcio, daugelis žmonių klaidingai mano, kad jo reikia valgyti daug. Tačiau verta apsvarstyti, kas sūris yra naudingas, o kas žalingas. Kalbama apie tai, kad kalcio ar natrio perteklius nėra naudingas. Todėl per dieną turėtumėte suvalgyti ne daugiau kaip 40-50 g bet kokios rūšies sūrio. Vienintelė išimtis – varškė, jos galima suvalgyti daugiau. Specialistai varškės dienos norma vadina nedidelę porciją (apie 200-250 g).