Kiaušiniai iš vitaminų saugyklos lengvai gali virsti cholesterolio saugykla, o kaip iš jų gauti kuo daugiau naudos – skaitykite .
Kas sveikiau – virti ar kepti kiaušiniai, / nuotr. depositphotos.com
Visi žino, kad vištų kiaušiniai yra naudingi. Juose yra daug baltymų, A ir B grupės vitaminų, omega-3, folio rūgšties. Tačiau kaip dažnai juos galima valgyti ir kokie kiaušiniai sveikesni – kepti ar virti, minkštai ar kietai virti?
Jau rašėme, kokia yra vištų kiaušinių nauda ir žala. Dabar išsiaiškinkime, kaip geriausia juos valgyti.
Gydytojai teigia, kad jei žmogus veda aktyvų sveiką gyvenimo būdą, kasdienis kiaušinių vartojimas neturėtų kelti nerimo. Tačiau kiek kiaušinių galima suvalgyti per dieną, priklauso nuo keleto veiksnių, pavyzdžiui, nuo sveikatos būklės ir fizinio aktyvumo lygio.
Gydytojų pozicija: ar galite kasdien valgyti keptus, ar virtus kiaušinius?
Manoma, kad vidutiniškai galima valgyti du ar tris kiaušinius per dieną, bet ne daugiau kaip šešis per savaitę. Tačiau tie, kurie aktyviai sportuoja, gali suvalgyti iki šešių kiaušinių (tačiau geriau orientuotis tik į kiaušinio baltymą) per dieną.
Kai kuriais atvejais su kiaušinių vartojimu reikėtų būti atsargiems. Pavyzdžiui, alergiškiems ir padidėjusio cholesterolio kiekio žmonėms. Pastariesiems patariama riboti kiaušinių trynių vartojimą.
Atidžiai stebintys savo svorį turėtų nepamiršti, kad kiaušiniai yra gana kaloringi (157 kcal 100 g), ir, be kita ko, remdamiesi tuo, daryti išvadas, kiek jų suvalgyti.
Ar galima valgyti virtus kiaušinius kasdien / nuotr. depositphotos.com
Ko tikrai nereikėtų daryti – kasdien valgyti keptų kiaušinių. Pirma – tai nuobodu, be to, yra daugybė variantų, kaip išvirti kiaušinius, todėl yra platus laukas eksperimentams. Antra, ne veltui Jungtinės Karalystės nacionalinė sveikatos tarnyba kiaušinių kepimą įvardijo kaip nesveikiausią jų gaminimo būdą – tai tikrai ne pats geriausias variantas jūsų skrandžiui.
Kokiu pavidalu kiaušinis yra sveikesnis – paprastas paaiškinimas
Ekspertų atsakymas į klausimą, kas sveikiau – virti ar kepti kiaušiniai, vienareikšmis. Pergalė tenka virtiems (ir be druskos) kiaušiniams. Kepti kiaušiniai yra kaloringesni (ant augalinio aliejaus ar gyvulinių riebalų glaistytų kiaušinių kaloringumas yra daug didesnis nei kietai virtų kiaušinių – 200 prieš 160 kcal 100 g). Be to, jie nėra tokie sveiki: aliejuje glaistyti kiaušiniai yra tikra cholesterolio saugykla, o kepant prarandama daug vitaminų ir mineralinių medžiagų.
Kalbant apie tai, kokie kiaušiniai sveikesni – minkštai ar kietai virti, geriausiu paruošimo variantu vadinami tie, kuriuose trynys lieka skystas (pavyzdžiui, „maišelyje”, pashot). Taigi jei minkštai ir kietai virti kiaušiniai jums vienodai skanūs, geriau rinktis pirmąjį gaminimo variantą.