Nevirta ir ne tirpi kava: kuri kava yra sveikiausia

Sužinokime, kokia yra skirtingų rūšių kavos nauda ir žala.

Kokią kavą rinktis / nuotr. depositphotos.com

Milijonai ukrainiečių yra kavos fanatikai ir neįsivaizduoja dienos be jos. Tačiau iš gėrimo norėtume gauti ne tik žvalumo, bet ir naudos organizmui. Mokslininkai nuolat tiria kofeino poveikį gerai savijautai, kad išsiaiškintų, kuri kava yra geresnė.

Kuri kava yra sveikiausia

Daugelio tyrimų duomenimis, sveikiausiu kavos gėrimu laikomas šis kavos gėrimas filtruota kava. Tai gėrimas, kuris ruošiamas vieną kartą užpylus vandens per maltą kavą, įdėtą į filtrą. Vanduo prasiskverbia pro miltelius ir ištraukia visas naudingiausias medžiagas, o kavos tirščiai išmetami.

Tokį gėrimą gausite daugumoje specializuotų kavinių.

Kam tinka filtruota kava? Tyrimų duomenimis, filtruotoje kavoje išlieka maksimali kavos pupelių nauda, tačiau joje nėra kenksmingų nuosėdų. Filtruota kava mažina mirties nuo širdies ir kraujagyslių ligų riziką, joje gausu antioksidantų.

Kokia kava yra kenksmingiausia

Mokslininkų teigimu, kenksmingiausia yra nefiltruota kavatai kava, kuri geriama tiesiai iš tirščių. Tai puodelyje paruošta kava. Gėrimai, kurių tirščiai ilgą laiką lieka vandenyje, taip pat laikomi nesveikais – tai turbo kava arba prancūzišką spaudyklę.

Nefiltruotoje kavoje yra 30 kartų daugiau cholesterolio nei filtruotoje kavoje, o tai labiau apkrauna širdį.

Kuri kava geresnė tirpi ar malta / nuotrauka pixabay.comKuri kava geresnė tirpi ar malta / nuotrauka pixabay.com

Kurią kavą geriau gerti – tirpią ar maltą

Kavos mėgėjai kartais ruošia tirpią kavą milteliniu būdu, jei nėra laiko ar galimybių pasigaminti tikros kavos. Tokiais atvejais jiems kyla klausimas, kuri kava yra sveikesnė.

Mokslininkų nuomonė vienareikšmiška – Tirpi kava yra kenksmingesnė už maltą kavąnors ją paruošti lengviau ir greičiau. Kuo daugiau joje yra priedų ir konservantų, tuo ji mažiau naudinga.

Visa esmė ta, kad gaminant tirpią kavą iš pupelių „ištraukiami” beveik visi eteriniai aliejai ir naudingi elementai. Kad sudėtis ištirptų vandenyje, ji pakartotinai apdorojama, atimant likusius vitaminus.

Į miltelius taip pat gali būti dedama stabilizatorių, konservantų, kvapiųjų medžiagų, dažiklių, džiovintos grietinėlės ir cukraus. Visa tai gėrimui neduoda jokios naudos. Kofeino tokiame gėrime taip pat yra daug mažiau.

Jei norite gauti šiek tiek naudos iš greitai paruošiamo gėrimo, tuomet neužpilkite tirpios kavos verdančiu vandeniu. Kavai ruošti naudokite 80-85° temperatūros vandenį – taip išsaugosite likusius vitaminus.

Verta paminėti, kad tiek malta, tiek tirpi kava yra kenksmingos, jei jas geriate per dažnai. Bet koks gėrimas su kofeinu kenkia žmonėms, sergantiems ateroskleroze, gastritu, inkstų ir širdies bei kraujagyslių ligomis.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Kauno rajono Eigirgalos darželis