Papasakosime, ant kokių malkų geriausia kepti šašlykus, o kokios gali pakenkti sveikatai.
Ant kokių malkų galima kepti šašlykus / depositphotos.com
Daugelis sodybų savininkų ir turistų žino, kad šašlykų negalima kepti ant spygliuočių malkų. Tačiau ne visi žino kodėl, tačiau tai tikrai tiesa. Paaiškinsime, kuo pavojingi pušų spygliai ir ant kokios medienos dar negalima kepti šašlykų.
Kokios medienos negalima naudoti šašlykams kepti
- Spygliuočiai
Visos spygliuočių malkos netinka mėsai kepti. Taip yra todėl, kad degdamos jos išskiria dervas ir nuodingas medžiagas. Šašlykai po tokio degimo būna nevalgomi, o visa, kas „išėjo” iš malkų, patenka į organizmą.
- Lapuočių rūšys
Nekepkite šašlykų ant akacijų, šermukšnių, tuopų ir uosių medienos. Šie medžiai sugeria daug teršalų iš aplinkos, o degdami atiduoda visas blogybes atgal.
- Senos malkos ir statybinės medžiagos
Jei mediena ilgą laiką gulėjo po lietumi, saulėje, šaltyje ir pan. – ji netinka šašlykams. Galite kurti ugnį, bet ant jos nekepkite mėsos. Tas pats pasakytina ir apie statybines medžiagas, kurios gali būti padengtos dažais, laku – degdamos jos išskiria daug kenksmingų medžiagų.
Ant kokios medienos geriausia kepti šašlykus
Ne paslaptis, kad paruoštų kebabų skoniui įtakos turi malkų rūšis ir kokybė. Mėsai kepti ant ugnies geriausiai tinka vaismedžių rūšys – šakos ir šakelės. Jų pelenai suteikia gerą šilumą, bet kartu jie mažai dūmija.
Nepamirškite, kad kebabas nemėgsta liepsnojančio karščio – mėsą turėtumėte kepti ant tūnančios medžio anglies ugnies. Tuomet ji tolygiai sušildys kebabą ir kartu jį išrūkys.
Anksčiau pasakojome, kaip ilgiau išlaikyti duoną – šioje vietoje ji gali gulėti mėnesius.