Grūdų nauda ir žala: 7 košės rūšys, kurias verta įtraukti į savo mitybos racioną

Kurios grūdinės kultūros yra naudingos, o kurių geriau atsisakyti – sužinokite .

Košė nuo seno buvo laikoma būtinu patiekalu ant stalo, dažnai net pakeičiančiu duoną, be to, ji buvo vienintelis stabilus visų naudingų medžiagų šaltinis.

Grūdų nauda buvo neginčijama, tačiau ryžiai buvo brangūs, o grikiai buvo laikomi šventiniu patiekalu. Tačiau avižų, miežių, sorų, kviečių ir rugių buvo gausu. Grūdai buvo ne verdami, o troškinami orkaitėje – taip buvo sveikiau.

Taip išvirta košė išsaugojo visus būtinus vitaminus ir mineralus, pašalino toksinus ir toksinus, normalizavo kraujospūdį ir cholesterolio kiekį kraujyje, skatino svorio mažėjimą.

Ryžių košė

Ši grūdų košė, kuri visame pasaulyje siejama su Rytais, yra viena veiksmingiausių lieknėjimo priemonių. Grūduose yra „lėtųjų” angliavandenių, taip pat būtinas vitaminų, mineralų ir mikroelementų rinkinys, pvz: cinko, magnio, kalio, kalcio ir fosforo.. Ryžiai iš organizmo pašalina vandens perteklių ir toksinus, todėl vegetarams gali pakeisti mėsą. Ryžių košė rekomenduojama tiems, kurie turi virškinamojo trakto problemų, nes ji turi fiksuojamąjį poveikį. Jei nėra skrandžio problemų, ryžius galima valgyti su daržovėmis.

Ryžių paros norma yra 150 g, o naudingiausiais iš visų ryžių rūšių laikomi rudieji ryžiai.

Anksčiau pasakojome, kaip virti ryžių košę.

Grikių košė

Grikiai – grūdinių kultūrų nauda / Nuotrauka: depositphotos

Kaip ir ryžiai, iš organizmo šalina toksinus, cholesterolio perteklių ir sunkiuosius metalus. Jis laikomas rekordininku tarp kitų grūdinių kultūrų pagal geležies kiekį, todėl stiprina kaulus. Ši košė gydytojai rekomenduoja ją diabetikamsnes grikiai pasižymi mažu glikeminiu indeksu – maisto poveikis cukraus kiekiui kraujyje. Šiuo atveju jis lygus 50-55 vienetams. Grikių kruopų sudėtyje yra vitaminų A, E ir Bir mikroelementų: kalio, magnio, cinko ir fosforo.

Grikiai padeda mažinti kraujospūdį, yra lengvai virškinami organizme ir stiprina imuninę sistemą. Grikius galima virti su vandeniu arba pienu.

Avižinių dribsnių košė

Kruopos, kurias visi mitybos specialistai rekomenduoja valgyti pusryčiams. Joje yra daug ląstelienos, todėl ji išplauna cukrų iš kraujo ir pašalina toksinus. Jo sudėtyje yra kalio, kalcio, magnio, jodo, fluoro. ir kitų naudingų mikroelementų. Normalizuoja virškinimo procesą. Avižiniai dribsniai būtini sergantiesiems cukriniu diabetu ar podagra, taip pat tiems, kurie serga kepenų ligomis.

Avižiniai dribsniai pusryčiams – tai ne tik plaukų ir nagų, bet ir stabilios skydliaukės veiklos garantija.

Sorų košė

Soros košės nauda organizmui / depositphotos.comSoros košės nauda organizmui / depositphotos.com

Ši kruopų košė praktiškai neperdirbta, todėl joje yra nepažeistų skaidulinių medžiagų. Rekomenduojama reguliariai vartoti žmonėms, sergantiems cukriniu diabetu ir širdies bei kraujagyslių sistemos ligomis. Jo sudėtyje yra naudingų mineralinių medžiagų: vario, magnio, kalio, mangano, geležies ir sveikų angliavandenių. Šalina iš organizmo toksinus, nuodingas medžiagas ir sunkiuosius metalus. Mažina cholesterolio kiekį kraujyje, valo kraujagysles.

Vienas iš akivaizdžių sorų košės privalumų yra didelis vitamino D kiekis, kuris stiprina plaukus ir nagus bei padeda kovoti su avitaminoze.

Pateikiame keletą patarimų, kaip paruošti sorų košę kaip garnyrą.

Košė

Prieštaringiausiai vertinama grūdų košė. Vaikystėje daugelis iš mūsų buvo ja maitinami, teigiant, kad tai naudinga svorio priaugimo požiūriu. Mankoje yra daug kalorijų, todėl jos pagalba tikrai galima priaugti keletą kilogramų. Be to, ją galima valgyti net užsikrėtus rotavirusine infekcija ar apsinuodijus, ypač jei manų košė verdama ant vandens, o ne ant pieno. Ji teigiamai veikia plaukų ir nagų būklę, stiprina imuninę sistemą ir nervų sistemą. Tačiau jo nereikėtų valgyti dažniau nei du kartus per savaitę.

Manų kruopos visiškai išvalomos ir sumalamos, be to, išplauna iš organizmo vitaminą D. Būtent tai pabrėžia vaikų terapeutai, atsakydami į klausimą: „Ar vaikams tinka manų kruopos?

Kukurūzų košė

Organizmą veikia ir teigiamai, ir neigiamai. Grūduose gausu skaidulinių medžiagų ir aminorūgščių, taip pat turi geležies и silicis. Detoksikuoja organizmą ir gerina nervų sistemos veiklą. Mažina dujų susidarymą kraujyje ir nesukelia rūgimo skrandyje. Taigi patiekalai iš kukurūzų košės patiks tiems, kurie nori turėti liekną liemenį.

Grūdai didina organizmo imunines reakcijas, tačiau greitai virškinami, o tai kenkia svoriui.

Perlinė ir miežių košė

Mitybos specialistai šių dviejų rūšių kruopas rekomenduoja tiems, kurie nuolat kovoja su papildomais kilogramais arba yra priversti laikytis dietos dėl sveikatos. Jų sudėtyje yra ypatingos medžiagos – lizino .kuris gali sunaikinti virusus ir mikrobus. Lizinas taip pat prisideda prie sparčios kolageno gamybos, o tai atsispindi odos būklėje. Kaip ir beveik visose minėtose košėse, perlovkoje ir jačkoje yra skaidulų, kurios šalina iš organizmo toksinus ir toksines medžiagas.

Perlovkos košė nuo miežinės skiriasi tuo, kad pirmoji gaminama iš tų pačių miežių grūdų, tik iš anksto apdorotų. Perlinė košė daugiafunkcinėje viryklėje yra ne blogesnė nei virta ant viryklės. Tokias kruopas galite virti savo nuožiūra.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Kauno rajono Eigirgalos darželis