Taip pat papasakosime, ar prieš verdant jaunas bulves reikia jas nulupti.
Kaip virti jaunas bulves – paprasti patarimai / depositphotos.com
Šviežiai išvirtos jaunos bulvės su krapais ir sviestu yra ypatingo skonio. Kaip teisingai virti jaunas bulves, skaitykite medžiagoje.
Kaip virti bulves, kad jos nesuirtų
Pirmiausia gumbus reikia gerai nuplauti. Jei žemės nuo žievės patenka ant nuluptos dalies ir įsiskverbia į bulvės struktūrą, šią dalį teks nupjauti, nes visiškai nuplauti bus sunku arba neįmanoma. Nedidinkite suvartojimo, į šiukšlių dėžę išmesdami daugiau bulvių, nei galėtumėte.
Bulvės ruošiamos keliais etapais:
- Nulupimas. Jaunas bulves galima nulupti įvairiais būdais: kaip senas bulves, arba peiliu nukrapštyti viršutinį ploną odelės sluoksnį, arba naudoti virtuvinę metalinę kempinėlę.
- Nuluptas bulves sudėkite į emaliuotą puodą. Jei bulvės mažos, palikite jas sveikas, jei vidutinio dydžio – perpjaukite per pusę, jei didelės – perpjaukite į 4 ar daugiau dalių.
- Užvirkite ant didelės ugnies, pagal skonį pasūdykite, 15-20 minučių virkite ant vidutinės ugnies, kol lengvai užvirs. Didžiausią gabalą pradurkite šakute arba peiliu – jei jaučiate pasipriešinimą, virkite dar 5-7 minutes, kol šakutę bus galima laisvai įkišti.
- Nusausinkite vandenį, laikydami bulves puodo dangčiu, arba atidėkite į sietelį.
- Į puodą įpilkite sviesto 1/4 – 1/3 pakelio 1 kg bulvių. Šiame patiekale, kaip ir košėje, sviesto niekada nebus per daug.
- Pabarstykite smulkintais krapais, uždarykite dangtį ir maišykite kratydami, tvirtai laikydami dangtį. Nepamirškite pirštinių arba virtuvinių pirštinių. Taip pat galite pabarstyti petražolėmis, bet tai jau kita istorija.
- Kartais vietoj sviesto jaunos bulvės gardinamos grietine – skonio reikalas. 1 kg reikės 1/2 puodelio grietinės ir 1 valgomojo šaukšto augalinio aliejaus.
Pagrindinė taisyklė – bulvės, kurias verdame, turi būti maždaug vienodo dydžio. Jei gumbai skirtingo dydžio, dedame į puodą ir sveikas, ir pusiau, ir ketvirčiais. Pjaustant į 2 ar 4 dalis, bulvę geriau dalyti ne išilgai, o skersai, kad gabaliukai gautųsi ne ilgi ir ploni, o trumpi ir stori – artimi mažiausios bulvės, išmestos sveikos, dydžiui.
Svarbu: Jei vienu metu virsite sveikas putpelės kiaušinio dydžio bulves ir kumščio dydžio bulves, pirmosios suirs, o antrosios viduje liks žalios.
Kaip virti jaunas bulves su lupena – keletas patarimų
Ne mažiau populiarus yra toks patiekalas kaip jaunos bulvės su lupenomis. Šiuo atveju rekomenduojame atidžiai rinktis nedidelius arba vidutinio dydžio, maksimaliai vienodo dydžio gumbus, nes jų nepjaustysime.
Skirtingų veislių bulves, priklausomai nuo jų grūdėtumo, galima virti iki paruošimo skirtingą laiką. Vidutiniškai tai trunka apie 20 minučių. Kad suprastumėte, kiek laiko reikia virti jaunas bulves, pažvelkite į puodą praėjus 15 minučių po to, kai bulvės išvirė ir jūs sumažinote kaitrą iki vidutinės. Šakute pradurkite, jei neišvirė, sumažinkite kaitrą iki mažos ir virkite, kas 5 minutes tikrindami, ar bulvės išvirusios.
Paruoštos jaunos bulvės kabutėse sudedamos į keraminius ar kitus indus ir padalijamos į dalis. Tada reikia pasūdyti ir apibarstyti smulkintu česnaku arba pjaustytais žaliaisiais svogūnais. Apšlakstoma saulėgrąžų aliejumi, galima nerafinuotu.
Svarbu: piliakalnyje virtas jaunas bulves galima valgyti kartu su lupena. Svarbiausia, kad ji nebūtų žalia – tada neįmanoma išvirti žiauberėje. Žalsvuose plotuose yra toksinų, juos būtinai reikia nupjauti iki baltų.
Anksčiau pasakojo, kaip laikyti žalumynus, kad jie nesugestų – krapai ir petražolės išliks švieži daug ilgiau.