Verdant kiaušinius svarbu prisiminti pagrindinius dalykus, kad jų skonis ir forma išliktų nepakitę.
Kaip tinkamai išvirti kiaušinius – paprasti lifehacks / nuotr. depositphotos.com
Atrodo, kad virti vištų kiaušinius žinote, kaip virti vištų kiaušinius, tačiau kartais dėl to kyla problemų. Net patyrusios šeimininkės daro klaidų. Kad virti kiaušiniai visada būtų gerai nulupti ir nesutrūkinėtų, reikia prisiminti kelias paprastas taisykles.
Anksčiau papasakojome, kaip pasigaminti plaktą kiaušinį, o šiandien aptarsime, kaip teisingai išvirti kiaušinius.
Dažniausiai žmonės domisi, kokiame vandenyje – šaltame ar karštame – panardinti kiaušinius. Iš tikrųjų juos galite virti bet kokiame vandenyje, tačiau yra nisų.
Kaip teisingai virti kiaušinius šaltame ar karštame vandenyje
Yra du pagrindiniai kiaušinių virimo būdai: karštame ir šaltame vandenyje. Pasirinkite geriausią variantą atsižvelgdami į kiaušinių laikymo temperatūrą. Jei jie yra šaldytuve – virkite šaltame vandenyje, jei kambario temperatūroje bent valandą – karštame vandenyje. Aptarkime abiejų atvejų subtilybes po vieną.
Daugelis šeimininkių žino, kaip kiaušinius virti šaltame vandenyje. Tai gana patogus ir paprastas būdas, tačiau užvirus vandeniui svarbu laikytis proceso. Norint tai padaryti, kiaušinius reikia kruopščiai nuplauti vandeniu, panardinti į indą su šaltu vandeniu ir pastatyti ant vidutinio stiprumo ugnies.
Kiek laiko virti kiaušinius šaltame vandenyje:
- minkštai virtas kiaušinis – virkite 2 minutes, kai užvirs, sumažinkite kaitrą;
- virtas kiaušinis – virkite 4 minutes po užvirimo;
- kietai virtas kiaušinis – virkite 7 minutes po užvirimo, tada sumažinkite kaitrą.
Nereikėtų dvejoti, ar galite dėti kiaušinius į verdantį vandenį. Šiuo atveju svarbiausia prisiminti pagrindines taisykles. Geriausia verdančiame vandenyje virti kambario temperatūros kiaušinius. Jei į verdantį vandenį panardinsite kiaušinius iš šaldytuvo, jie iš karto sutrūkinės. Skoniui tai didelės įtakos neturės, tačiau formos neatgaus.
Yra paprastas algoritmas, kaip virti kiaušinius verdančiame vandenyje. Pastatykite indą su vandeniu ant ugnies ir kruopščiai nuplaukite kiaušinius po tekančiu vandeniu. Kai vanduo užvirs, atsargiai panardinkite kiaušinius.
Virimo lygiai:
- Minkštai virtas kiaušinis – virkite 1 minutę, nukelkite nuo ugnies ir uždengę palaikykite 4-5 minutes;
- virtas kiaušinis – virkite 2 minutes, nukelkite nuo ugnies ir uždengę virkite 7 minutes;
- kietai virtas kiaušinis – virkite 4 minutes ant vidutinės ugnies, kad vanduo smarkiai neužvirtų.
Apskritai kiekviena šeimininkė pasirenka patogesnį kiaušinių virimo būdą, tačiau būtina nepamiršti ir vieno, ir kito.
Beje, norėdami, kad kiaušinių lukštai geriau nusiluptų, pabandykite išvirusius karštus kiaušinius apipilti šaltu vandeniu. Be to, namų šeimininkės dažnai kiaušinio dugne padaro dūrius, kad prasiskverbtų apsauginė plėvelė. Tuomet kietai išvirti kiaušiniai geriau lupasi.
O kad kiaušiniai virimo metu nesutrūkinėtų, pabandykite įberti šaukštą druskos.