Kai kurios namų šeimininkės nepaiso šių taisyklių – labai neteisingai.
Kategoriškai draudžiama palikti sriuboje samtį / koliažas , nuotr. depositphotos.com
Sutikite, kad išvirti sriubą, supilti ją į lėkštes, o paskui palikti samtelį puode – daug patogiau, nei nuolat jį imti, plauti, paskui vėl purvinti ir taip ratu. Pasirodo, yra kelios objektyvios priežastys, dėl kurių nereikėtų palikti samčio sriubos puode.
Kodėl nereikėtų palikti samčio puode – 3 priežastys
Pradėkime nuo to, kad jei jūsų šaldytuvas pilnas stiklainių, pietų dėžučių ir dubenėlių su maisto produktais, puodas su samčiu jame tilps blogiau nei tiesiog uždengtas dangčiu. Jei jums vis dėlto pavyks jį įkišti į lentyną, pagalvokite, kas bus toliau.
Kintantis aromatas ir skonis
Sriubos kvapas įsigers į visus kitus maisto produktus, o šaldytuve, priešingai, įgaus nepamirštamą aromatą. Visi maisto produktai, kurie patenka į šaldytuvo kamerą saugoti, turi būti sandariai uždaryti, kitaip anksčiau ar vėliau iškils klausimas dėl jų šviežumo. Pirma, maistas, esantis laisvai uždarytame inde, greičiau genda, o antra, kaip jau minėta, sugeria pašalinius kvapus.
Bakterijų dauginimosi rizika
Dar blogiau, jei į šaldytuvą dedate puodą su samčiu, bet be dangčio. Tuomet ir nuo lentynų susidaręs kondensatas, ir bet kokie mikroorganizmai, kurių šaldytuve yra daug, tikrai pateks į sriubą. Tai lems ne tik keistą skonį, bet ir bakterijų dauginimąsi – šiltas, skanus ir kvapnus sultinys yra puiki terpė gyvybei.
Greita fermentacija
Beje, tas pats galioja, jei sriubą supilate į dubenį, kurį laiką paliekate samtelį ant lėkštės ar kitos lėkštės, o tada vėl panardinate į puodą. Būkite tikri, kad tuo metu, kai samtelis gulėjo ant jo, ant jo tikrai buvo musių ar kandžių, kurios yra įvairių „užkratų” nešiotojos. Kai tik kaušas atsidurs puode, visi kenksmingi mikroorganizmai tuoj pat nuplauks į sriubą, o paskui – į jūsų lėkštę. O tai, kad pirmasis patiekalas nebebus toks saugus – tai pusė nelaimės, likusi nemaloni žinia kita. „Blogosios” bakterijos pagreitina maisto produktų, įskaitant sriubas, rūgimą.
Galimybė užsikrėsti
Ji gali atsirasti dėl to, kad verdant sriuba pasiekia virimo temperatūrą. Pats puodas taip pat gana stipriai įkaista, tačiau kaušas nėra termiškai apdorojamas. Jis patenka į kitą aplinką, tampa bakterijų pernešėju. Be to, negalima garantuoti ir sterilios švaros toje vietoje, kur jis gulėjo.
Ar galima palikti samtį sriubos puode – medžiagų nisai
Jau nustatėme, kodėl negalima nuolat palikti samčio puode su sriuba. Tačiau svarbu suprasti, kad jei tokį virtuvės įrankį 1-2 valandoms įmetėte į pirmąjį indą, nieko katastrofiško nenutiks. Tačiau yra samčių, kurių negalima palikti puode su pirmuoju patiekalu net 5 minutėms.
Prie jų priskiriamas plastikas ir medis – ant jų ypač greitai kaupiasi ir plinta bakterijos, be to, plastikinius ir medinius dubenėlius labai sunku nuplauti. Patyrę virėjai apskritai nerekomenduoja jų naudoti, geriau teikti pirmenybę nerūdijančiam plienui, silikonui ar nailonui.