Vieną kartą pabandykite sūdyti žuvį namie ir jos nebenorėsite pirkti.
Kaip marinuoti raudonąją žuvį – naminio marinavimo subtilybės / depositphotos.com
Paprastai perkame lengvai sūdytą raudonąją žuvį: ar esame įpratę tai daryti, ar nėra laiko gaminti. Tačiau dažniausiai tiesiog nežinome, kaip sūdyti žuvį namuose. pasakoja, kokį sūdymą rinktis ir kaip tinkamai pasūdyti raudonąją žuvį, kad ji išeitų skanesnė nei parduotuvinė.
Anksčiau pasakojome, kaip tinkamai paruošti mėsą ir žuvį.
Kaip išsirinkti žuvį marinavimui
Marinuoti galite bet kokią žuvį – lašišą, upėtakį, rožinę lašišą, kuoją – tai priklauso nuo jūsų pageidavimų. Jei mėgstate riebesnes žuvis su riebia mėsa, rinkitės lašišą ir upėtakį, o rausvoji ir kuoja turi liesą, net sausą mėsą.
Galite sūdyti ir visą žuvį, ir filė. Paprasčiau ir pigiau pirkti žuvies filė su oda ir nesivarginti pjaustant. Čia yra svarbus dalykas: filė be odos netinka marinuoti.
Nebūtina, kad žuvis būtų šviežia, galima sūdyti ir šaldytą žuvį, tik prieš sūdant ją reikia atitirpinti šaldytuve. Rinkdamiesi šaldytą žuvį, įsitikinkite, kad ant jos nėra ledo ir ji yra natūralios spalvos.
Kaip marinuoti raudonąją žuvį – sausas sūdymas
Yra du žuvų sūdymo būdai: sausas ir drėgnas.
Sausas ambasadorius – yra klasikinis metodas. Jame naudojami tik sausi ingredientai: druska, cukrus ir prieskoniai. Jais įtrinama žuvis, įdedama į indą ir siunčiama po šėrykla. Arba žuvį galima suvynioti į foliją ar plėvelę.
Kartais sausam sūdymui galima naudoti skystus komponentus: pavyzdžiui, vietoj cukraus dedama apelsinų sulčių.
Sausas sūdymas 1 kg filė imkite 2 valgomuosius šaukštus druskos ir 1 valgomąjį šaukštą cukraus. Jei norite, galite įdėti maltų juodųjų arba baltųjų pipirų ir krapų.
Sūdymo procesas trunka mažiausiai 12 valandų, bet jei norite, kad žuvis būtų sūresnė, palikite ją 24 valandoms.
Kaip sūdyti raudonąją žuvį sūryme – sūdymas drėgnuoju būdu
Sūdymas drėgnuoju būdu – tai sūrymo (vanduo + druska + cukrus) užpylimo ant žuvies metodas. Kartais cukrus pakeičiamas medumi, todėl žuvies skonis tampa švelnesnis.
Virti sūryme ypač tinka liesa žuvis – rausvoji lašiša, keta. Beje, šiuo būdu greitai sūdoma gabalėliais supjaustyta žuvis.
Sūrymui 1 litrui vandens paimkite 3 valg. š. druskos ir 1 valg. š. cukraus. Galima įdėti pasirinktinai lauro pipirų, raudonėlio ar juodųjų pipirų žirnelių, gvazdikėlių. Užvirinkite sūrymą ir leiskite jam atvėsti.
Žuvį sūryme reikėtų palikti bent 6 valandas, galite ir ilgiau, priklausomai nuo gabalo dydžio ir skonio pageidavimų.
Kaip marinuoti raudonąją žuvį per 2 valandas – greitasis marinavimas
Žuvį supjaustykite plonais griežinėliais (apie 5 mm), užpilkite sūrymu 1-2 valandoms. Tada žuvį išimti iš sūrymo, patepti augaliniu aliejumi ir dar valandai palikti šaldytuve.
Kaip tinkamai sūdyti raudonąją žuvį – 5 pagrindiniai punktai
Ir dar kelios sūdymo taisyklės, kurių patariame laikytis:
- Druska turėtų būti stambi, geriausia jūros druska.
- Sūdydami žuvį sausuoju būdu, druska įtrinkite visas žuvies puses, įskaitant odą.
- Cukraus galima nedėti, tačiau jis padeda išsaugoti žuvies tankį ir formą, suteikia švelnesnį skonį, ją atskleidžia.
- Sūdymui geriau imti stiklinius, emaliuotus, keraminius indus – metaliniai gali suteikti žuviai nemalonų skonį.
- Švelniai pasūdytą žuvį šaldytuve laikykite ne ilgiau kaip 3 dienas.
Profesionalūs virėjai nerekomenduoja šiek tiek sūdytos žuvies laikyti ilgiau. Geriau ją ruošti nedidelėmis porcijomis ir, jei reikia, dar kartą pasūdyti.