Papasakosime, kokį pieną galima nevirinti nekenkiant sveikatai.
Virtas pienas gali būti naudingas / nuotr. depositphotos.com
Daugelis žmonių mano, kad pieno negalima virti – priešingu atveju produktas praranda naudingąsias savybes ir tampa „negyvas”. Gydytojai su šia nuomone nesutinka, nes pieno pasterizavimo procesas nėra šiaip sau. išsiaiškino, ar galima gerti žalią pasterizuotą pieną ir ar jį reikia papildomai virti.
Kodėl verdame pieną – pagrindinės priežastys
Karvės pieno produktas savo sudėtyje turi labai daug žmogui reikalingų vitaminų ir medžiagų. Tai pieno baltymai, kalcis, vitaminai, mikro- ir makroelementai ir daug kitų medžiagų. Nepaisant visos šios stebuklingos sudėties, pienas nėra toks jau nekenksmingas, kokių jame galima rasti:
- antibiotikų (jei karvei jų buvo duota);
- pieno rūgšties bakterijos (dėl kurių produktas taip greitai rūgsta);
- patogeniniai mikroorganizmai (juk karvė negali būti tobula).
Visi trys šie komponentai žūsta aukštoje temperatūroje, todėl virintas pienas nėra negyvas nenaudingas skystis, o visai normalus produktas. Net jei pieną pirkote ne iš svetimos močiutės, o nusipirkote gerą produktą patikimoje parduotuvėje, be virimo galite gerti tik itin pasterizuotą pieną – visos kitos pasterizacijos rūšys nesuteikia šimtaprocentinės garantijos.
Ar reikia virinti pasterizuotą pieną kūdikiui, ar sgusiajam
Kaip jau išsiaiškinome, verdant iš jūsų mėgstamo produkto pašalinamos visos nereikalingos bakterijos. Kartu išlieka ir naudingosios medžiagos:
- kalcio;
- mikroelementai ir vitaminai;
- pieno baltymai;
- riebalų.
Kitaip tariant, papildomai termiškai apdorodami pieną nieko neprarandate, o tik atsikratote tų jo sudėtyje esančių medžiagų, kurios gali būti kenksmingos sveikatai.
Jei nesuprantate, ar galite gerti pasterizuotą pieną vaikams, atsižvelkite į tai, kad vaiko organizmas nėra toks stiprus kaip sgusiojo, todėl jis ne visada pajėgus susidoroti su bakterijų ataka. Geriau nusiraminkite ir pieną virkite – taip jūsų vaikui nekils joks pavojus.